SOS Syrian Children werd in 2013 opgericht door Suzy en Hamid, twee Antwerpenaren met een groot hart voor Syrië.

Sindsdien wisten Suzy en Hamid steeds meer mensen in Vlaanderen en daarbuiten ervan te overtuigen om zich ook in te zetten voor het lot van de Syrische kinderen.

Ondertussen is het team uitgegroeid tot een tiental vrijwilligers. De meesten hebben een baan, maar wijden met plezier een deel van hun vrije tijd aan het lot van de Syrische kinderen.

Suzy

"Toen ik in 2011 zag dat alles uit de hand begon te lopen in Syrië, besefte ik dat ik iets moest doen voor de Syrische kinderen. Tijdens mijn bezoeken in Syrië werd ik altijd zeer gastvrij ontvangen door jong en oud. Maar vooral de kinderen stalen mijn hart  met hun fonkelende ogen en innemende glimlach. Ze riepen  me steeds welkom toe wanneer ik ze tegenkwam op straat."

Ik vond dat het mijn plicht was om hun pijn te verlichten en hun glimlach terug te toveren nu ze het zo moeilijk hebben.

Zo kwam ik op het idee om kleding en speelgoed in te zamelen."

Bekijk hier een filmpje over Suzy.

Hamid

"Ik ben Syriër en woon al lang in België. Syrië blijft altijd in mijn hart en ik ween als ik de afgrijselijke beelden zie. Ik voel dat ik mijn volk moet helpen. Ik wil me inzetten voor de toekomst van mijn land: de kinderen. Zij zijn de onschuldige slachtoffers en ik wil niet dat ze een verloren generatie worden. Ik hoop dat ze voelen dat er ergens mensen zijn die hen willen helpen!"

 Suzy en Hamid bij de eerste container

Kathleen

"Het begon in 2013 met een simpele kledinginzameling die al vlug uit de hand liep. Het was fantastisch om te zien hoe familie, vrienden, de school, de gemeente…  betrokken raakten bij het project.  Het gevoel om met een klein gebaar een verschil te maken, geeft veel voldoening. Ik kan SOS Syrian Children niet meer loslaten. Al is het maar omdat ik zelf kinderen heb en besef hoe belangrijke een stabiele, liefdevolle omgeving voor hen is.

En stel je voor dat een dergelijk conflict in ons land zou uitbreken, dan verwacht je toch ook hulp?"

 Kathleen op de kerstmarkt voor SOS Syrian Children

Babs

"Mijn hart breekt als ik denk aan alle kinderen die nu vol fysieke en mentale trauma’s in en rond Syrië leven. Hun lijden beroert me des te meer, gezien hun grote nood in schril contrast staat met het schrijnend tekort aan hulp vanuit de internationale Gemeenschap. Ik besloot niet onbewogen te blijven en me mee in te zetten voor humanitaire hulp voor Syrische kinderen.

Hoe kwetsbaar of gekwetst ze ook zijn, zij dragen de toekomst van Syrië in zich."

Ambra

Syrië is voor mij een plek geweest waar ik dankzij mijn ouders, Hamid en Suzy, mooie herinneringen aan over heb gehouden. Het doet me heel veel verdriet om dit mooie land en zijn mooie volk zo te zien lijden, een land en volk waar ik zo nauw mee verbonden ben. Omdat niets doen en enkel afwachten zo frustrerend is, wil ik graag meehelpen om het voor de Syrische kinderen dat kleine beetje draaglijker te maken, ook al is het een druppel op een hete plaat. Deze kinderen zijn het grootste slachtoffer van dit conflict en ze zijn te bewondereren voor hun innerlijke kracht. Ik kan niet gewoon toekijken hoe de toekomst van deze generatie vernietigd wordt.

Ambra